Smak Natury Delikatesy Ekologiczne Warszawa Ursynów
al. KEN 19, Warszawa
22 446 09 51 Wyślij wiadomość
Godziny otwarcia:
Pon. - Sob.: od 7:00 do 21:30
Nd.: Nieczynne
Przy al. KEN 19 znajdują się największe w Warszawie delikatesy z żywnością ekologiczną, funkcjonujące od września 2003 roku. Na 215 metrach powierzchni sprzedażowej oferują największy w Polsce wybór żywności certyfikowanej ekologicznie, w tym: nabiał, wędliny, pieczywo, kasze, mąki, makarony, napoje, oleje i oliwy, kosmetyki i chemię gospodarczą oraz wiele innych (w tym największy na Ursynowie wybór win ekologicznych, pochodzących głównie z krajów europejskich oraz z Chile i Argentyny).
Oprócz atestowanej żywności BIO w sprzedaży posiadają również produkty bezglutenowe, szeroką gamę napojów zbożowych oraz alternatyw dla cukru.
W sumie ponad 5 tys. najwyższej jakości, zdrowych produktów, z czego ponad 4 tys. posiada certyfikat ekologiczny.
Smak Natury to doskonałe miejsce na zakupy dla dbającej o zdrowie rodziny. Od września 2015 r. delikatesy otwarte są dłużej: od poniedziałku do soboty w godzinach 7- 21:30.
Co to jest żywność ekologiczna?
Przez wielu żywność ekologiczna kojarzona jest z asortymentem sojowym, produktami dla wegetarian lub typu „light”. Warto te informacje uporządkować.
Aby produkt mógł się nazywać „ekologiczny” musi być wyprodukowany według ściśle określonych zasad. W Polsce, podobnie jak w innych krajach, powołano specjalne jednostki organizacyjne (Agrobiotest, Eko-land, PTRE i in.), które kontrolują produkcję ekologiczną i nadają certyfikaty zgodne z normami unijnymi. Polskie certyfikaty są akceptowane w całej Unii, podobnie jak unijne u nas. Kupując warto zwrócić uwagę czy na opakowaniu jest odpowiedni symbol. Sprzedażą asortymentu ekologicznego zajmują się głównie sklepy ze zdrową żywnością, co jednak nie oznacza, że wszystkie produkty na półkach w takim sklepie mają atest - warto rozmawiać ze sprzedawcą.
Produkcja ekologiczna dotyczy nie tylko uprawy owoców i warzyw, ale też ich przetwórstwa, hodowli zwierząt, produkcji nabiałów, wędlin, mąki, wypieku chleba itp., co jest zresztą tylko małym wycinkiem całego rynku ekologicznego. Produkty z atestami ekologicznymi możemy znaleźć w wielu gałęziach przemysłu. W Europie Zachodniej powszechne są kosmetyki, chemia gospodarcza, olejki eteryczne, a nawet ubrania (z ekologicznych włókien). Wynika z tego, że w zasadzie każdy produkt może mieć swój ekoodpowiednik, który jednak musi sprostać ściśle określonym normom.
Ekologiczne produkty przetworzone muszą zawierać w swoim składzie 95% ekologicznych składników. Ogniwem początkowym jest zawsze gospodarstwo rolne, gdzie produkcja zarówno roślinna jak i zwierzęca zachodzi bez użycia agrochemii.
Coraz więcej ludzi, szczególnie w dużych miastach, zaczyna przykładać wagę do sposobu odżywiania się oraz jakości kupowanych produktów. Powodem tego jest nie tylko chęć prowadzenia zdrowego stylu życia, ale też konieczność unikania alergenów obecnych w żywności konwencjonalnej.
Żywność produkowana bez agrochemii nie zawiera sztucznych środków chemicznych, co wpływa na jej wysoką jakość, smak i zapach. Warto spróbować. (Smacznego!)
Uwaga, od 22 października Smak Natury zaprasza również do nowego
sklepu w Centrum Warszawy, przy ulicy Koszykowej 63 (Hala Koszyki), tel.
22 221 81 65, pn.-sb. 9-21, nd. 9-20. Dobra wiadomość dla tych klientów
kabackich delikatesów, którzy pracują w Centrum.
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych informacji handlowych, reklam i ogłoszeń. Treści zamieszczane nieodpłatnie publikowane są w celach informacyjnych i promocyjnych. Redakcja dokłada wszelkich starań, aby informacje były aktualne, jednak podawane ceny, godziny otwarcia oraz inne szczegóły ofert mogą ulec zmianie.