Specjał Wiejski Żywność Gospodarska i Ekologiczna Bazarek Kabacki
ul. Wąwozowa 36/28, Warszawa
Bazarek Kabacki
22 648 32 72
Godziny otwarcia:
Pon. - Pt.: od 8:00 do 20:30
Sob.: od 8:00 do 15:00
Nd.: Nieczynne
Specjał Wiejski na bazarku przy ulicy Wąwozowej to sklep dla wymagających, smakoszy i alergików. Z najczystszych regionów Polski do Specjału Wiejskiego przywozi się znakomite wyroby, produkowane według najstarszych, gospodarskich receptur: bez dodatków chemicznych, kolorantów, konserwantów, ani wypełniaczy.
Jeśli wędliny, to z czystego mięsa, często z hodowli ekologicznych, z zapomnianych polskich ras (np. złotnickiej pstrej) z dodatkiem soli, jałowca, macierzanki i innych ziół oraz niewielkich ilości soli peklującej, wędzone w dymie olchowym lub dębowym.
Kindziuki, kiszka ziemniaczana, chleby na zakwasie, pieczone na tataraku. Jaja unikalnej rasy kur zielononóżek kuropatwianych z Doliny Baryczy.
Znakomite, gospodarskie sery dojrzewające korycińskie i z Wiżajn – takie same od setek lat lub wzbogacone ziołami i przyprawami; także sery owcze, kozie, bundz i oscypki.
Soki pasteryzowane, bez dosładzania, tłoczone z górskich jabłek oraz innych owoców i warzyw.
Ciasta: prawdziwa pascha, sękacze, mrowisko. Aromatyczne miody, gospodarski chrzan i wiele innych świeżych smakołyków.
W Specjale Wiejskim można dostać mąkę i pieczywo z orkiszu – prastarej odmiany zboża, zawierającej istotne aminokwasy, przyjazne dla serca i układu krążenia nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy i nie tylko. (Już w XII wieku benedyktyni głosili, że "orkisz prowadzi do dobrej krwi, daje rozluźniony charakter i cnotę zadowolenia".)
Ale nie tylko orkisz! Szynka i polędwica dębowa – dwa tygodnie solankowane, wędzone dymem olchowym i dębowym. Szynka Mądrego wędzona dymem bukowym i owocowym. Szynki i polędwiczki w macierzance, obłożone obficie dzikim tymiankiem. Czysto mięsne parówki i serdelki. Kaszanka gryczana.
Najlepsze polskie specjały
Z Suwalszczyzny – sery, wędliny, chleby i ciasta litewskie. Z Małopolski – kiełbasy, balerony, szynki i schaby. Z Podkarpacia – świeży bundz, oscypki, tłoczone soki owocowe. Z Wielkopolski – prawdziwy olej rydzowy i z wiesiołka. Z Kujaw – wędliny polskie, kresowe i ukraińskie. Bieszczadzkie sery, mazowieckie pasztety, pierogi i konfitury różane.
Wiele wyrobów zdobyło prestiżowe nagrody "Złotej Perły" lub certyfikaty gwarantujące ich czystość i jakość, ale ani medale, ani pieczęcie nie są w stanie oddać wyjątkowego smaku, soczystej świeżości i walorów zdrowotnych wszystkiego, co dla nas sprowadza z całej Polski Specjał Wiejski.
Czy wiesz, co to jest szynka dębowa?
Szynka dębowa - nazwa zastrzeżona dla szynki przygotowywanej na Suwalszczyźnie specjalnie na zamówienie sieci sklepów Specjał Wiejski. Wyrób wytwarzany tradycyjnie. Mięso jest najpierw marynowane minimum 2 tygodnie w solance zawierającej przyprawy naturalne i sól kuchenną. Do przygotowania szynki dębowej nie używa się nawet peklosoli i wcześniej stosowanej mieszanki soli i saletry, przez co posiada naturalny szary kolor. Wyrób dowędzany drewnem dębowym, a następnie parzony i podsuszany.
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych informacji handlowych, reklam i ogłoszeń. Treści zamieszczane nieodpłatnie publikowane są w celach informacyjnych i promocyjnych. Redakcja dokłada wszelkich starań, aby informacje były aktualne, jednak podawane ceny, godziny otwarcia oraz inne szczegóły ofert mogą ulec zmianie.