Nie znasz smaku oleju rzepakowego!

Traydycyjny najlepszy olej rzepakowy Smak Natury Marka Hałata

-  Smakuje, jak u mojej babci w Święta, prawie pół wieku temu! - stwierdziła starsza pani po degustacji oleju rzepakowego Smak Natury w sklepie Naturalna Medycyna. - Poproszę trzy butelki.

Historia prawdziwa. Jeśli nie jesteś babcią lub dziadkiem możesz nie mieć co sobie przypominać. Jak smakuje prawdziwy olej rzepakowy? Nie wiesz tego znając wyłącznie olej dostępny w dzisiejszych marketach. Idź do Naturalnej Medycyny na Wąwozową i spytaj o olej od Marka Hałata, w którego gospodarstwie uprawa rzepaku i tłoczenie oleju to rodzinna, niemalże 100-letnia, tradycja. Mają własne ziarno (nie GMO), nie stosują oprysków, ręcznie zbierają rzepak i ręcznie tłoczą olej.

Nie musisz kupować "w ciemno". Możesz wpierw spróbować, jak wyjątkowo smakuje.

Dlaczego właśnie olej rzepakowy?

Ze względu na wysoką, najbardziej zbliżoną do oliwy z oliwek zawartość kwasu oleinowego, olej rzepakowy bywa nazywany "oliwą północy". To określenie poza przypisaniem olejowi rzepakowemu równej wartości co oliwie z oliwek, akcentuje lepsze dostosowanie właściwości polskiego surowca do warunków naszej szerokości geograficznej (większa zawartość deficytowych kwasów Omega-3).

Niestety, olej rzepakowy nie jest u nas zbytnio doceniany. A szkoda, bo wspomaga pracę mózgu, serca i sprzyja zachowaniu młodości. Jakie dokładnie korzyści na nasz organizm ma spożywanie oleju rzepakowego?

  • Najbardziej cenna grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT)znajdująca się w oleju rzepakowym, powinna być regularnie dostarczana w pożywieniu, ponieważ kwasy te nie są produkowane przez organizm ludzki.
  • Ponadto olej rzepakowy obfituje w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: E, K, A.
  • Witamina E nazywana jest witaminą młodości i płodności z uwagi na swoje silne działanie antyoksydacyjne.
  • Hamuje utlenianie"złego" cholesterolu LDL i zapobiega tworzeniu się skrzepów w naczyniach krwionośnych tym samym ma zastosowanie w profilaktyce przeciw zawałowi mięśnia sercowego. Witamina ta normuje także poziom glukozy we krwi, a także posiada zastosowanie w działaniach przeciwnowotworowych.
  • Prowitamina A, znana też pod nazwą beta-karoten, podobnie jak witamina E jest naturalnym przeciwutleniaczem. Z niej wasz organizm tworzy witaminę A. Wpływa  pozytywnie na wzrok, odporność, a także dba o skórę, włosy, zęby i paznokcie. Jej braki niosą ze sobą liczne konsekwencje min.: zaburzenie widzenia, zmęczenie, zwiększenie podatności na zakażenia, a także pogorszenie się kondycji skóry,włosów i paznokci.
  • Witamina K wpływa na krzepliwość krwi chroniąc tym samym Was przed nadmiernymi krwawieniami, a także wspiera procesy związane z gojeniem się ran. Ponadto obniża ryzyko chorób układu naczyniowego, nowotworów i osteoporozy.

Dlaczego właśnie olej rzepakowy Smak Natury od Pana Marka Hałata?

Olej ten wyróżnia najwyższa jakość - jest nieoczyszczony, bez polepszaczy, bez konserwantów i charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i barwą.

Walory smakowe zawdzięcza przede wszystkim ręcznemu koszeniu rzepaku oraz tłoczeniu metodą tradycyjną (virgin). Metoda ta pozwala zachować najwięcej wartości odżywczych, w tym kwasy Omega 3 i Omega 6.

Doskonała jakość oleju doceniana jest przez najbardziej wymagających klientów. Pan Marek prowadzi firmę, a właściwie gospodarstwo rodzinne od wielu lat, olej przygotowywany jest w sposób tradycyjny w 100-letniej tłoczni. Misją firmy jest"zmienianie świata na lepsze oraz propagowanie wartościowych produktów oraz zdrowego stylu życia". Uprawa z okolic Tomaszowa Lubelskiego jest uprawą ekologiczną, bez pestycydów (bez ziarna GMO). Olej Smak Natury wpisany jest również na liście produktów naturalnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Poznaj największych ogłoszeniodawców UrsynówAZ